Využíváme soubory cookies. Pokračováním prohlížení tohoto webu souhlasíte s používáním cookies, více informací. OK, rozumím

OK, rozumím
Tato funkce je přístupná pouze pro členy klubu.x
Přidejte se k nám zdarma a jednoduše pomocí:
Registrovat se pomocí Facebooku Registrovat se pomocí Emailu
< Zpět
Zapomněli jste heslo?
Přihlásit se pomocí:
Registrovat se pomocí Facebooku
V případě, neúspěšného přihlášení skrze Facebook pište prosím na
Nemáme rádi spam, takže ho neposíláme.

Vytvořením účtu souhlasíte s našimi
Smluvnimi podmínkami
X
Upravit recept
Chcete v receptu něco změnit?
Napiště nám prosím, co konkrétně chcete mít v receptu jinak.
Jakmile to bude možné, tak se na to podíváme.
Tátův bezchybný vepřový guláš

Tátův bezchybný vepřový guláš

FoodClub LOGO

Tátův bezchybný vepřový guláš

Tátův bezchybný vepřový guláš
  • Čas přípravy: min
  • Počet porcí (ks): 4 porce
ČAS PŘÍPRAVY POČET PORCÍ (KS) OHODNOŤ RECEPT
min 4 porce
HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH
5 na základě
1 hodnocení

Ingredience pro 4 osoby

Budete potřebovat

  • 400 g vepřového masa (např. plecko)
  • 2 větší cibule
  • 100 g sádla
  • 250 ml piva
  • sůl + pepř
  • 1 a půl lžičky rajského protlaku (popř. 1 velké rajče)
  • (volitelné): 1 bílá paprika
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 2 a půl lžičky mleté papriky
  • chilli dle chuti
  • půl lžičky mletého zázvoru
  • 3 špetky tymiánu
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček jalovce
  • 10 kuliček celého pepře
  • hladká mouka na zahuštění

Úvod

Na guláši je toho poměrně dost, co se může pokazit. Maso tuhé nebo rozvařené, hořká chuť guláše, hrudkovatý, moc pálivý... U nás je přeborník na guláš táta... Jestli máte chuť na hovězí – udělejte si hovězí... Guláš je naše oblíbené jídlo a na hovězím bychom se asi nedoplatili. :-D Míváme tedy i vepřový... Určitě doma děláváte guláš, táta ale narozdíl od mamky dělá diametrálně odlišný. Mamka přidává majoránku a česnek – to nám ale v guláši prostě nesedí – táta guláš dokáže dochutit i bez těchto ingrediencí... Co se koření týká – záleží na chuti – my obvykle dáváme tzv. "od oka"... Mnozí z vás ale potřebují "přesné" množství ingrediencí, tak jsem si to pro vás zapisovala...

Postup

  • 1
    Maso nakrájejte na kostičky (cca 2 cm). Cibuli nakrájejte na kostičky – nemusíte vyloženě na jemno, ale úplně hrubé to taky být nemusí. Objem nakrájené cibule by měl odpovídat objemu masa. Měly by to tedy být 2 skoro stejně velké kupičky. (Pokud máte bílou papriku, nakrájejte ji nadrobno).
  • 2
    V tlakovém hrnci rozpusťte sádlo a přidejte cibuli a papriku. Opékejte, dokud nebude krásně hnědá, ale nespalte – guláš by zhořknul. Guláši dodá jeho typickou barvu.
  • 3
    Přidejte nakrájené maso a orestujte, dokud se nezatáhne. Připravte si hrnek vody. Přidejte do hrnce všechno koření a protlak (resp. nadrobno nakrájené rajče), rychle promíchejte – koření nespalte, jinak guláš může zhořknout. Bráchovi se jednou zaklepala ruka s paprikou a mělo to podobný efekt. Zalijte připravenou vodou.
  • 4
    Nechte tak 5 minut podusit. Pak přidejte pivo a 750 ml až litr vody. Uzavřete hrnec a nechte vařit. Jakmile dosáhne varu, ztlumte asi na polovinu – aby se stále vařilo, ale ne tak intenzivně. Doba varu se liší podle stáří a druhu použitého masa. Hovězí je třeba vařit trochu déle. Já vařila 25 minut – měla jsem čerstvé plecko od našeho nejlepšího řezníka ve městě.
  • 5
    Zlumte, otevřete hrnec a ochutnejte a případně přidejte ještě koření dle chuti. Vyjměte kuličky koření a bobkový list. (Mě se je tedy obvykle lovit nechce a nevadí nám dát je stranou z talíře).
  • 6
    Rozmíchete cca 3 lžíce hladké mouky asi ve 200 ml vody a za stálého míchání směs vlijte do guláše. Směsi můžete připravit trochu víc – pomalu vlévejte a koukejte, jak guláš houstne. Když s tím budete spokojeni, přestaňte vlévat (i kdyby vám směs měla zbýt).
  • 7
    Nechte na mírném ohni povařit, promíchávejte, aby se guláš nepřipálil. Je hotový, když už necítíte moučnou chuť.
  • 8
    Podávejte s knedlíkem / vařeným bramborem popř. těstovinami. Můžete přizdobit tenkými plátky cibule.
kategorie
Hlavní chody,

Autor receptu

Kateřina B.  Stříbrná medaile za 50 nahraných receptů
Kateřina B.
Zkouším různé kuchyně, kombinace i ty v Čechách méně obvyklé...zkoušejte i vy. A jestli vám to bud...
95 nahraných receptů
47 sledujících

Líbí se vám recept?


Uložit recept

Snadno uložit na později.

Další skvělé recepty od nejlepších food bloggerů najdete na www.foodclub.cz

Kateřina B.  Stříbrná medaile za 50 nahraných receptů
95 nahraných receptů
47 sledujících
Sledovat autora

O autorovi

Zkouším různé kuchyně, kombinace i ty v Čechách méně obvyklé...zkoušejte i vy. A jestli vám to bude chutnat? Mrkněte nejdřív na ingredience, fotku i postup... hodně vám to napoví (a nebojte se ;-)

Každý den ty nejlepší recepty:

Komentáře

Chutnalo vám? Napiště komentář, autora to potěší.

Další autorovo recepty

Podívejte se také na

Recepty se načítají Zobrazit další