Využíváme soubory cookies. Pokračováním prohlížení tohoto webu souhlasíte s používáním cookies, více informací. OK, rozumím

OK, rozumím
Tato funkce je přístupná pouze pro členy klubu.x
Přidejte se k nám zdarma a jednoduše pomocí:
Registrovat se pomocí Facebooku Registrovat se pomocí Emailu
< Zpět
Zapomněli jste heslo?
Přihlásit se pomocí:
Přihlásit se pomocí Facebooku
V případě, neúspěšného přihlášení skrze Facebook pište prosím na
Nemáme rádi spam, takže ho neposíláme.

Vytvořením účtu souhlasíte s našimi
Smluvnimi podmínkami
X
Upravit recept
Chcete v receptu něco změnit?
Napiště nám prosím, co konkrétně chcete mít v receptu jinak.
Jakmile to bude možné, tak se na to podíváme.
Pikantní brokolice s arašídovou omáčkou

Pikantní brokolice s arašídovou omáčkou

FoodClub LOGO

Pikantní brokolice s arašídovou omáčkou

Pikantní brokolice s arašídovou omáčkou
  • Čas přípravy: min
  • Počet porcí (ks): 1 porce
ČAS PŘÍPRAVY POČET PORCÍ (KS) OHODNOŤ RECEPT
min 1 porce
HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH
5 na základě
1 hodnocení

Ingredience pro 1 osobu

Na 1 porci

  • 1 malá brokolice – nakrájená na jednotlivé růžičky
  • 1 malá červená paprika – na kostky
  • půl svazku jarní cibulky – na hrubo
  • 1 větší stroužek česneku – na drobno
  • špetka soli
  • špetka chilli vloček
  • 1 lžíce arašídového oleje

Na zálivku

  • 1,5 lžíce arašídového másla
  • 3 lžíce vody
  • 1,5 lžičky třtinového cukru 
  • 1 lžička sojové omáčky – ideálně s nízkým obsahem sodíku
  • 1 lžička rýžového octa
  • 1 lžička rybí omáčky
  • 2 lžíce arašídového oleje

Úvod

Ačkoliv to může znít a vypadat podivně, výsledný pokrm je velmi dobrý a v ústech máte úplný koncert různých chutí a textur. Ochutnáte měkkou, ale ne rozvařenou brokolici, teplou, ale křupavou a šťavnatou papriku a svěží cibulku s trochou chilli a k tomu mírně nasládlý a navinulý dip z arašídového másla.

Postup

  • 1
    Všechny suroviny si připravím na linku a odměřím jejich množství. Do dřezu si nachystám cedník a vedle na linku mísu s ledovou vodou.
    Pikantní brokolice s arašídovou omáčkou, krok 1: Všechny suroviny si připravím na linku a odměřím jejich množství. 
Do dřezu si nachystám cedník a vedle na linku mísu s ledovou vodou.
  • 2
    Ve velikém hrnci dám vařit vodu se špetkou soli. Jakmile vře a intenzivně bublá, vhodím do ní brokolici a stopuju 3 minuty (pokud použiju i oloupaný stvol, vhodím nejprve ten, stopnu 3 minuty a nechám ho ve vodě a přidávám růžičky a měřím další 3 minuty). Pak okamžitě vypínám oheň a slívám vodu (opatrně, nezapomínejte pustit zároveň studenou, ať vás časem nepřekvapí roztavené potrubí), slitou brokolici okamžitě přehazuji z cedníku do ledové vody.
    Pikantní brokolice s arašídovou omáčkou, krok 2: Ve velikém hrnci dám vařit vodu se špetkou soli. Jakmile vře a intenzivně bublá, vhodím do ní brokolici a stopuju 3 minuty (pokud použiju i oloupaný stvol, vhodím nejprve ten, stopnu 3 minuty a nechám ho ve vodě a přidávám růžičky a měřím další 3 minuty). Pak okamžitě vypínám oheň a slívám vodu (opatrně, nezapomínejte pustit zároveň studenou, ať vás časem nepřekvapí roztavené potrubí), slitou brokolici okamžitě přehazuji z cedníku do ledové vody.
  • 3
    Až je brokolice zcela studená, opět sliju a nechám volně odkapávat.
  • 4
    Rozehřeju si pánev a přikápnu lžíci oleje. Do pánve nasypu papriku, chilli a česnek a prudce opékám a míchám zhruba minutu. Pak stáhnu plamen na "o trochu více než minimum" a přidám brokolici – jen aby se opět trochu prohřála. Pak oheň vypnu.
  • 5
    Všechny suroviny na zálivku odměřím do uzavíratelné sklenice a následně intenzivně protřepu. A je hotovo – servíruji. Buď takto elegantně zvlášť, nebo vše promíchám v misce, sice méně elegantní řešení, ale lépe propojená chuť :-).

Doplňující informace

Pro správnou přípravu brokolice je dobré si vysvětlit, co je to blanšírování – jedná se o krátkou a intenzivní tepelnou úpravu ve vroucí vodě a následné prudké zchlazení. Takto upravená zelenina změkne "al dente" a neztratí svou svěží zelenou barvu. Krátkým ohřevem povolí tuhá vlákna a inaktivují se enzymy způsobující ztrátu barvy a šednutí. Kvůli zmíněné inaktivaci enzymů je dobré před mražením krátce blanšírovat fazolové lusky a další druhy zeleniny, která by jinak v mrazničce během skladování ztratila barvu. Kromě brokolice tento postup jistě využijete například u zmíněných fazolových lusků, nebo třeba u chřestu. Důležité je, využívat dostatečně velký hrnec, v něm mít opravdu vroucí a bublající vodu v takovém množství, aby nepřestala bublat v momentě, kdy do ní přihodíte zeleninu; případně aby chvilka kdy voda přestane bublat byla v rámci několika sekund. Po ruce byste také měli mít mísu s ledovou vodou (případně i s kostkami ledu) a cedník – k okamžitému zcezení, zchlazení v ledové vodě a další zcezení. A ještě – stvol z brokolice nevyhazujte, oloupejte okrajová tuhá vlákna a nakrájejte ho na kolečka a povařte o 3 minuty déle, než růžičky. Já bohužel tentokrát měla dutý a zcela dřevnatý stvol, tak jsem ho nevyužila.

Autor receptu

Koncept DoGa
Koncept DoGa
Jídlo a potraviny jsou mou zálibou i zaměstnáním, mezi mé oblíbené patří italská, francouzská a vietn...
4 nahrané recepty
3 sledující
http://www.konceptdoga.cz

Líbí se vám recept?


Uložit recept

Snadno uložit na později.

Další skvělé recepty od nejlepších food bloggerů najdete na www.foodclub.cz

Koncept DoGa
4 nahrané recepty
3 sledující
Sledovat autora

O autorovi

Jídlo a potraviny jsou mou zálibou i zaměstnáním, mezi mé oblíbené patří italská, francouzská a vietnamská kuchyně. Jsem autorkou blogu http://www.konceptdoga.cz , najdete mne také na Facebooku a Instagramu.

Každý den ty nejlepší recepty:

Komentáře

Chutnalo vám? Napiště komentář, autora to potěší.

Další autorovo recepty

Podívejte se také na

Recepty se načítají Zobrazit další