Využíváme soubory cookies. Pokračováním prohlížení tohoto webu souhlasíte s používáním cookies, více informací. OK, rozumím

OK, rozumím
Tato funkce je přístupná pouze pro členy klubu.x
Přidejte se k nám zdarma a jednoduše pomocí:
Registrovat se pomocí Facebooku Registrovat se pomocí Emailu
< Zpět
Zapomněli jste heslo?
Přihlásit se pomocí:
Přihlásit se pomocí Facebooku
V případě, neúspěšného přihlášení skrze Facebook pište prosím na
Nemáme rádi spam, takže ho neposíláme.

Vytvořením účtu souhlasíte s našimi
Smluvnimi podmínkami
X
Upravit recept
Chcete v receptu něco změnit?
Napiště nám prosím, co konkrétně chcete mít v receptu jinak.
Jakmile to bude možné, tak se na to podíváme.
Mix gratinované zeleniny

Mix gratinované zeleniny

FoodClub LOGO

Mix gratinované zeleniny

Mix gratinované zeleniny
  • Čas přípravy: hod
  • Počet porcí (ks): 1 porce
ČAS PŘÍPRAVY POČET PORCÍ (KS) OHODNOŤ RECEPT
hod 1 porce
HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH
5 na základě
1 hodnocení

Ingredience pro 1 osobu

2 stroužky česneku
čerstvá zelenina: lilek, rajčata, cukety, brambory
strouhanka (dle potřeby)
olivový olej
sůl, pepř
hladkolistá petržel (1 hrst)

Úvod

Verdura al gratin je v podstatě pečená zelenina v troubě. V Itálii se dělají především pečená rajčata („pomodori al gratin“) nebo taky cukety a lilek. V každém regionu je dělají trochu jinak. Říká se, že původně pochází recept ze Sicílie, kde je jeho příprava o něco složitější než ta, kterou jsem se naučila já. Na Sicíli připravují „pomodori al gratin“ tak, že do směsi přidávají i kapary (cca 10g na 4 rajčata), cibuli, sardinky (na každé rajče připadne jeden kousek) a oregáno. Jak už víme, tak Italové jsou prostě schopni udělat i z obyčejné cukety skvělou přílohu! Já si ji takhle dávám hlavně k masu. Je taková dobrota, že se to pak dojídá i studené :-)

Postup

  • 1
    Umyjte zeleninu. Dejte do pekáče trochu olivového oleje. Rozkrojte lilek a cuketu na půlky po délce a vyškrábněte lžičkou cca 1cm dužiny. Rajčata rozkrojte napůl a vydloubejte semínka špičkou nože – pozor abyste tam nechali dužinu (někdo to dělá i tak, že je tam nechá). Potom rajčata trochu osolte, obraťte je směrem dolů a nechte z nich vykapat vodu cca 40 min (opět někdo to takto nedělá a rovnou je naplní směsí a dá péct) – někteří Italové je nechají odkapat 20 min, někteří i 2h.
  • 2
    Nakrájejte hladkolistou petržel na drobno a vložte jí stranou do misky. Nakrájejte na drobno česnek a vložte ho tam taky. Smíchejte pak česnek a petržel se strouhankou. Nakonec do misky přidejte ještě 2 špetky soli, trochu pepře a olej. Směs pokládejte na zeleninu a do vydloubané dužiny ji pořádně vmáčkněte. Dejte péct do trouby na cca 1h na 150 stupňů.

Doplňující informace

Do směsi můžete přidat i hrst nastrouhaného parmezánu.

Autor receptu

Ilove Italy Stříbrná medaile za 50 nahraných receptů
Ilove Italy
Ahoj, jmenuju se Zuzka a mám blog o italské domácí kuchyni. Všechny moje recepty pochází přímo od ita...
79 nahraných receptů
99 sledujících
http://www.ilove-italy.cz

Líbí se vám recept?


Uložit recept

Snadno uložit na později.

Další skvělé recepty od nejlepších food bloggerů najdete na www.foodclub.cz

Ilove Italy Stříbrná medaile za 50 nahraných receptů
79 nahraných receptů
99 sledujících
Sledovat autora

O autorovi

Ahoj, jmenuju se Zuzka a mám blog o italské domácí kuchyni. Všechny moje recepty pochází přímo od italských rodin, známých a kamarádů. Pojďte se mnou ochutnat tu pravou Itálii! http://www.ilove-italy.cz

Každý den ty nejlepší recepty:

Komentáře

Chutnalo vám? Napiště komentář, autora to potěší.

Další autorovo recepty

Podívejte se také na

Recepty se načítají Zobrazit další