Využíváme soubory cookies. Pokračováním prohlížení tohoto webu souhlasíte s používáním cookies, více informací. OK, rozumím

OK, rozumím
Tato funkce je přístupná pouze pro členy klubu.x
Přidejte se k nám zdarma a jednoduše pomocí:
Registrovat se pomocí Facebooku Registrovat se pomocí Emailu
< Zpět
Zapomněli jste heslo?
Přihlásit se pomocí:
Přihlásit se pomocí Facebooku
V případě, neúspěšného přihlášení skrze Facebook pište prosím na
Nemáme rádi spam, takže ho neposíláme.

Vytvořením účtu souhlasíte s našimi
Smluvnimi podmínkami
X
Upravit recept
Chcete v receptu něco změnit?
Napiště nám prosím, co konkrétně chcete mít v receptu jinak.
Jakmile to bude možné, tak se na to podíváme.
Italská pizza

Italská pizza

FoodClub LOGO

Italská pizza

Italská pizza
  • Čas přípravy: hod
  • Počet porcí (ks): 6 porcí
ČAS PŘÍPRAVY POČET PORCÍ (KS) OHODNOŤ RECEPT
hod 6 porcí
HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH
5 na základě
2 hodnocení

Ingredience pro 6 osob

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml vody
  • 25 g čerstvých kvasnic (ne v prášku!)
  • panenský olivový olej, sůl, cukr
  • pasírovaná rajčata cca 400 ml nebo čerstvá rajčata
  • 3–4 malé mozzarelly (125 g)
  • přísady dle chuti (šunka, rukola, houby, salám atd.)
  • bylinky – čerstvá bazalka, oregano (pár lístků od obojího)

Úvod

Pravou italskou pizzu si můžete udělat i v pohodlí domova v elektrické či plynové troubě. Nikdy ale nebude tak dobrá, jako pizza z pravé pece vytápěné dřevem (tzv. „forno a legna“). Dnešní recept se týká pizzy z trouby, protože pec jsem si ještě bohužel nepořídila. Na pizzu budete potřebovat právě takové ingredience, které máte rádi a pár takových, bez kterých prostě pizza udělat nejde. To jsou rajčata, mozzarella, těsto a olivový olej. Co se rajčat týče, existuje x verzí. Použít můžete pasírovaná rajčata neboli „passata di pomodoro". Skládá se 100% z rajčat a je to prostě omáčka vytvořená z rajčat bez slupky a semínek. Buď si ji uděláte doma, nebo ji koupíte, je to jedno (pokud ji budete kupovat, tak doporučuji ty vyrobené v Itálii pouze), v Itálii to taky tak dělají. Nebo druhá možnost je „sugo a pezzetoni“ neboli omáčka s kousky rajčat a se semínky. Nejlepší a moje oblíbená verze jsou prostě rozdrcená čerstvá rajčata, která zbavíte slupky tím, že je spaříte ve vroucí vodě, cca 30 sekund a pak ji sloupnete.

Postup

  • 1
    V míse smíchejte mouku, cca 4 lžíce olivového oleje, špetku soli, kávovou lžičku cukru a kvasnice předem ponořené a rozdrolené na pár minut do 300 ml vlažné vody (pozor, aby voda nebyla studená nebo příliš horká). Těsto nechte na minimálně 2 hodiny odpočinout (správně by mělo kynout až 24 h, dle pánů mistrů kuchařů z Neapole, ale 2 h je podle ostatních Italů tak akorát, aby si ji člověk mohl doma udělat a byla dobrá, samozřejmě čím déle ji necháte kynout, tím lépe), mísu zakryjte utěrkou (těsto se nesmí lepit, pokud ano, přidejte do něj ještě mouku a zapracujte ji – těsto musí být tvarovatelné). Poté těsto zpracujte a rozválejte na plech lehce posypaný moukou (výška rozváleného těsta by měla být ideálně kolem 0,5 cm).
  • 2
    Připravte omáčku – pasírovaná rajčata hodně osolte a opepřete (omáčka musí dostat jemně pikantní a slanější chuť – nepřesolte!), přidejte cca 4 lžíce olivového oleje, čerstvé oregáno a bazalku. Malé množství omáčky lehce naneste na rozválené těsto, naberte vždy omáčku polévkovou lžící a pomalu na těsto roztírejte. Poté libovolně naneste mozzarelu, je potřeba ji předem buď rozmačkat, nastrouhat, a nebo nakrájet na malé kousky. Nakonec nahoru položte zbytek ingrediencí (např. houby a šunku). Pokapejte velmi lehce olivovým olejem (kdo má rád, tak může použít ten pikantní – ale většinou se ten pikantní používá na dochucení již hotové pizzy). Dejte péct do trouby na cca 15–20 min na 200 stupňů doprostřed trouby.
kategorie
Hlavní chody,

Autor receptu

Ilove Italy Stříbrná medaile za 50 nahraných receptů
Ilove Italy
Ahoj, jmenuju se Zuzka a mám blog o italské domácí kuchyni. Všechny moje recepty pochází přímo od ita...
79 nahraných receptů
99 sledujících
http://www.ilove-italy.cz

Líbí se vám recept?


Uložit recept

Snadno uložit na později.

Další skvělé recepty od nejlepších food bloggerů najdete na www.foodclub.cz

Ilove Italy Stříbrná medaile za 50 nahraných receptů
79 nahraných receptů
99 sledujících
Sledovat autora

O autorovi

Ahoj, jmenuju se Zuzka a mám blog o italské domácí kuchyni. Všechny moje recepty pochází přímo od italských rodin, známých a kamarádů. Pojďte se mnou ochutnat tu pravou Itálii! http://www.ilove-italy.cz

Každý den ty nejlepší recepty:

Komentáře

Chutnalo vám? Napiště komentář, autora to potěší.

Další autorovo recepty

Podívejte se také na

Recepty se načítají Zobrazit další