Využíváme soubory cookies. Pokračováním prohlížení tohoto webu souhlasíte s používáním cookies, více informací. OK, rozumím

OK, rozumím
Tato funkce je přístupná pouze pro členy klubu.x
Přidejte se k nám zdarma a jednoduše pomocí:
Registrovat se pomocí Facebooku Registrovat se pomocí Emailu
< Zpět
Zapomněli jste heslo?
Přihlásit se pomocí:
Registrovat se pomocí Facebooku
V případě, neúspěšného přihlášení skrze Facebook pište prosím na
Nemáme rádi spam, takže ho neposíláme.

Vytvořením účtu souhlasíte s našimi
Smluvnimi podmínkami
X
Upravit recept
Chcete v receptu něco změnit?
Napiště nám prosím, co konkrétně chcete mít v receptu jinak.
Jakmile to bude možné, tak se na to podíváme.
Francouzské crème brûlée

Francouzské crème brûlée

FoodClub LOGO

Francouzské crème brûlée

Francouzské crème brûlée
  • Čas přípravy: min
  • Počet porcí (ks): 6 porcí
ČAS PŘÍPRAVY POČET PORCÍ (KS) OHODNOŤ RECEPT
min 6 porcí
HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH
5 na základě
2 hodnocení

Ingredience pro 6 osob

  • 2 hrnky 40% smetany
  • špetka soli
  • 45 g krupicového cukru
  • 4 žloutky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • trochu třtinového cukru na posypání

 

Úvod

Jeden z receptů na klasické francouzské crème brûlée. Mnohokrát ozkoušen, mnohokrát vychvalován. Zkuste jej také!

Postup

  • 1
    Smetanu nalijeme do rendlíku společně s polovinou cukru a zahříváme, dokud smetana nezačne maličko bublat u okrajů. Začneme předehřívat troubu na 150 °C.
  • 2
    Mezitím si v misce rozmícháme žloutky s druhou polovinou cukru a lžičkou vanilkového extraktu.
  • 3
    Jakmile začne smetana bublat, sundáme ji z plotny a pomalu, za stálého míchání, ji přilijeme k rozšlehaným žloukům.
  • 4
    Vzniklou směs nalijeme do tzv. rumekins. Pokud nemáte přímo mističky na crème brûlée, můžete použít jakoukoli malou zapékací mističku.
  • 5
    Mističky přendejte na plech s vyšším okrajem, kam poté dolijeme horkou vodu (zhruba do poloviny výšky mističek).
  • 6
    Pečeme zhruba 20 minutek, ale kontrolujeme si stav upečení – crème brûlée je hotové, když maličko zatřepete s mističkou a bude se vám trochu hýbat střed směsi, ostatní musí být už pevné.
  • 7
    Po upečení nechte crème brûlée asi hodinku chladnout v pokojové teplotě, poté jej vložte aspoň na tři hodinky do lednice.
  • 8
    Ve chvíli, kdy chcete servírovat, vyndejte crème brûlée z lednice, posypte vršek jemnou vrtsvou třtinového cukru a zkaramelizujte. Máte tři možnosti: 1) Koupit si klasický flambovací hořák, kterým to jde samozřejmě nejlépe. 2) Vyhřát troubu na vrchní ohřev co nejvíce vám dovolí a dát crème brûlée na pár minut pod něj. 3) Polít vršek cukru alkoholem (okolo 40 %) a zapálit. Alkohol vyhoří a zbude vám karamelová vrstva. S poslední variantou buďte obzvláště opatrní, rozhodně nedoporučuji začátečníkům.
  • 9
    Podávejte zhruba 10 minut po zkaramelizování, cukr dlouho drží teplotu.

Autor receptu

Janet's Bakery Brozová medaile za 10 nahraných receptů
Janet's Bakery
Vaří vše možné se zaměřením na dezety, domácí pečivo a zahraniční kuchyni. Ráda věnuje svůj čas recep...
15 nahraných receptů
32 sledujících

Líbí se vám recept?


Uložit recept

Snadno uložit na později.

Další skvělé recepty od nejlepších food bloggerů najdete na www.foodclub.cz

Janet's Bakery Brozová medaile za 10 nahraných receptů
15 nahraných receptů
32 sledujících
Sledovat autora

O autorovi

Vaří vše možné se zaměřením na dezety, domácí pečivo a zahraniční kuchyni. Ráda věnuje svůj čas receptům ze Sandtnerové i Rettigové.

Každý den ty nejlepší recepty:

Komentáře

Chutnalo vám? Napiště komentář, autora to potěší.

Další autorovo recepty

Podívejte se také na

Recepty se načítají Zobrazit další